Ronald Isley blaast uitgekauwde liedjes nieuw leven in (2004)

Er is een dozijn liedjes van componist Burt Bacharach en tekstschrijver Hal David dat zo beroemd en bekend is dat het tot muzak voor warenhuizen en liften verworden is.

Dat is het trieste lot van melodietjes die iedereen kan fluiten, want wie kent niet Raindrops Keep Falling On My Head of Anyone Who Had A Heart? Easy listening, toch? Nee, niet echt, of beter: echt niet. Want het unieke van die liedjes ligt besloten in de combiantie van Bacharachs speelse maar precieuze muziek en de geestige maar licht depressieve teksten van David.
Dionne Warwick zette in de jaren zestig de (hoge) standaard voor de vertolking van deze en al die andere bijzondere Bacharach/David-songs die sindsdien door talloze vocalisten dermate uitgekauwd zijn dat je nooit meer een versie van Alfie zou willen horen. R&B-zanger Ronald Isley (62) weet echter een verschil te maken. Met Bacharach (74) aan de vleugel en als producer, arrangeur en dirigent, blaast de van The Isley Brothers bekende zanger Alfie, A House Is Not A Home, The Look Of Love en This Guy’s In Love With You nieuw leven in. En hoe! Live opgenomen in de befaamde Capitol-studio’s, met een uitgelezen groep sessiemuzikanten en ruim dertig strijkers maakt de soepele soulstem van Isley acrobatische toeren op de nieuwe, vaak langzamere bewerkingen. Het is een openbaring.  Niet alleen klinken al die bekende songs fris en nieuw, maar ook Isley stijgt boven zichzelf uit. Met zijn smartelijke, melodramatische falsetto maakt hij een langzame, ingetogen maar extatische versie van Raindrops tot een onverwacht hoogtepunt.

Ronald Isley & Burt Bacharach – Here I Am: Isley Meets Bacharach (Dreamworks)

Haagsche Courant, januari 2004