Eight Legged Freaks: Hilarische ode aan oude monsterfilms (2002)

Frank Zappa was niet alleen een autoriteit op het gebied van muziek, maar de in 1993 overleden muzikant was ook een kenner van het genre monster movies. Eight Legged Freaks, een hilarische ode aan monsterfilms uit de jaren vijftig, had hij beslist kunnen waarderen.

Zappa hield vooral van B-films uit de jaren vijftig, van die films als It Conquered The World en Tarantula, waarin de touwtjes zichtbaar waren die de bordkartonnen monsters deden voortbewegen. Hoe goedkoper, hoe beter, luidde Zappa’s devies in zijn muzikale eerbetoon Cheapness.
Filmmakers en producenten Roland Emmerich en Dean Devlin, samen verantwoordelijk voor blockbusters als Independence Day en Godzilla (een eigentijdse ode aan de klassieke Japanse monsterfilm), hebben met Eight Legged Freaks hun eerbetoon aan dit genre gemaakt. Maar met dit verschil dat het met het budget voor de special effects wel goed zat. De spinnen die in deze heerlijke film zo groot als auto’s geworden zijn na een noodlottig incident met chemisch afval, zijn computergegenereerd en hoeven niet met touwtjes bediend te worden. Maar verder heeft regisseur Elkayem er een eenvoudige en snelle monsterfilm van gemaakt waarin van een onnodige spanningsopbouw geen sprake is. De spinnen, die het op de excentrieke inwoners van een woestijn-gehucht hebben voorzien, maken al na een paar minuten hun opwachting. Vervolgens gaat het erom wie het snelst is; de gif spuitende spinnen of de kogels van de onverschrokken burgers van het woenstijnstadje onder leiding van goudzoeker Chris (David Arquette) en sheriff Sam (Kari Wuhrer). Eight Legged Freaks is wat betreft sfeer en stijl vergelijkbaar met Tremors, dat ook al tongue-in-cheek verwees naar de gloriejaren van de Amerikaanse B-film. De humor in de film is cheesy en het aantal schalkse verwijzingen naar andere films is groot (Gremlins, Spiderman, Dawn of the Dead).
Waar vrouwen in de monsterfilms uit de jaren vijftig alleen maar mochten komen opdraven om flauw te vallen in de poten van een monster, is het hier de vrouwelijke sheriff die haar mannetje staat. Spannend is Eight Legged Freaks natuurlijk niet, maar wel meer dan amusant genoeg om er een verloren uurtje mee door te brengen.

EIGHT LEGGED FREAKS
Regie: Ellory Elkayem. Met: David Arquette, Kari Wuhrer, Rick Overton en Scott Terra.

Haagsche Courant, augustus 2002.