William Bell: architect van de southern soul (2008)

William Bell lijkt een voetnoot in de geschiedenis van de soulmuziek. Grote internationale successen, zoals die van zijn vriend Otis Redding, heeft hij nooit gehad. Maar Bell is wel een van de architecten van de invloedrijke Southern soul-stijl die een halve eeuw geleden ontwikkeld werd door het Stax-platenlabel in Memphis.

“Ik voel me de ambassadeur van Stax”, zegt de zanger die woensdag zijn drieënzeventigste verjaardag viert en een dag later met de Stax Soul Revue een eenmalig concert in Nederland geeft.
Als er één liedje is waarmee William Bell terecht een voorname plek in de annalen van de soul heeft verworven, is het You Don’t Miss Your Water (Till Your Well Runs Dry). Bells debuut-single voor Stax uit 1961 is een ballad waarin R&B, gospel en een vleugje country samenvloeien. “Ik schreef dat liedje toen ik met het orkest van Phineas Newborn in New York was. Ik denk dat ik een beetje heimwee naar Memphis had”, grinnikt Bell. “Men zegt wel dat You Don’t Miss Your Water de blauwdruk was voor de Southern soul. Gospel, rhythm & blues en country & western zijn mijn muzikale wortels. Dat waren de stijlen die je in de jaren vijftig in Memphis op de radio hoorde. Memphis was een smeltkroes: je hoorde er ook jazz, blues en rockabilly.”

William Bell ontwikkelde zich bij Stax tot een unieke ballad-zanger. “Ik vertegenwoordigde niet de typische Stax-sound, die snelle en robuuste sound die Sam & Dave en Rufus Thomas hadden. Maar met mijn ballads, composities en arrangementen droeg ik wel bij aan de ontwikkeling van Stax. Met mijn jeugdvriend Booker T. Jones vormde ik een componistenduo voor Stax. Voor Albert King schreven we Born Under A Bad Sign, dat onmiddellijk gecoverd werd door Cream in Engeland. Later hebben ook Jimi Hendrix en zelfs Homer Simpson het opgenomen”, zegt Bell met een tevreden lachje. Tevreden is hij ook over hiphop-artiesten als Kayne West en Ludacris die samples van zijn oude platen gebruiken. “Het houdt mijn naam levend. Ik krijg er nieuwe fans bij, want die jonge kids die naar hiphop luisteren gaan op zoek naar de originele William Bell-platen.”

Stax
Otis Redding, Booker T. & The MG’s, Isaac Hayes, Sam & Dave, Rufus Thomas, Johnnie Taylor, Eddie Floyd. Allemaal grote namen uit de geschiedenis van de soul. Allemaal artiesten die onlosmakelijk verbonden waren aan het platenlabel Stax. In 1957 begonnen onder de naam Satellite Records, veranderden oprichters Jim Stewart en Estelle Axton de naam in 1961 in Stax, de samenvoeging van de eerste twee letters van hun achternamen. Het in Memphis gehuisveste label ontwikkelde de invloedrijke stijlen Southern soul en Memphis soul, muziek die diep geworteld was in de traditie van de zuidelijke staten van Amerika. Grote successen boekte Stax vooral in de jaren zestig, met Otis Redding als boegbeeld. In 1975 ging Stax failliet. Vorig jaar, bij de vijftigste verjaardag van Stax, werd het label nieuw leven ingeblazen. www.stax50.com

AD Haagsche Courant
Juli 2008