Artikelen: schilderkunst

  • De resonerende rituelen van Aukje Koks

    De resonerende rituelen van Aukje Koks

    Het universum van Aukje Koks is idiosyncratisch, het is daarmee ook hermetisch. Haar venster op de wereld is naar binnen toe gesloten. De voorwerpen die Koks onderwerpt aan een vormonderzoek, zien er flets uit. Een bril, een manchette, een stuk touw; het zijn herinneringen die natrillen, echo’s die alsmaar doorgaan. De kunstenaar is druk doende…

  • Martin Eder: “It’s all about dedication” (the complete interview, 2008)

    Snippet from the pre-interview chat EQ: …So you are saying that there is no difference for you between doing a painting and, for instance, taking a bath?ME: Yes, it’s all the same. It’s all about dedication. In fact, I have installed a bath in my studio… The interview EQ: Let us talk about ‘Die Armen’…

  • De gedachtebepaling van Cathalijn Wouters (2011)

    De Nederlandse kunstenaar Cathalijn Wouters presenteert haar nieuwe serie schilderijen in de Witzenhausen Gallery in New York. ‘Establishing Thought’  is een momentopname, een gedachtebepaling, een afscheid en een vertrekpunt. Establishing Thought, olieverf en houtskool op linnen, 200 x 135 (scroll down for English language version) Alle clichés zijn waar en alle clichés over kunst zijn…

  • Cecily Brown en de manipulatie van het toeval (2010)

    Het recente werk van Cecily Brown lijkt abstracter te worden. In een maalstroom van bewegende vormen en aardse kleuren verdwijnt het figurale steeds vaker in een schemerende wereld van suggestie. Uiteindelijk rest een wereld bestaande uit olieverf en linnen. “Mijn werk is niet abstract en het is ook niet figuratief. Het gaat over schilderen.”Based on…

  • Rens Krikhaar vindt spanning in ambigue momenten (2010)

    Rens Krikhaar legt in zijn schilderijen verwachtingsvolle momenten vast. Hij neemt de toeschouwer mee naar landschappen uit zijn herinnering, naar plekken met een verborgen gebeurtenis. “Ik toon het moment waarop je gaat ontdekken wat er aan de hand is. Het is een ogenblik van ambiguïteit dat een spannend beeld oplevert.”Rens Krikhaar bij zijn schilderij House…

  • David Schnell: tussen abstractie en herinnering (2010)

    David Schnell maakt schilderijen om in te verdwijnen. Met een extreem gebruik van perspectief en met de suggestie van beweging zuigen zijn landschappen de toeschouwer een duizelingwekkende diepte in. “Maar ik ben geen traditionele landschapschilder”, stelt de Duitser.Code (2008, olieverf op doek, 230 x 360 cm) In zijn virtuele landschappen doemen tussen de bomen interieurs…

  • David Bade: “Ik ben een vergiet”. (2010)

    Er zijn weinig geneugten zo zalig als een onderdompeling in andermans verbeelding. De overgave aan een roman, een symfonie of een schilderij voert naar nieuwe, onverwachte gevoelens en inzichten. Een wandeling door Catch of the Day, de overzichtstentoonstelling van David Bade (Curaçao, 1970) in het GEM, biedt zo’n onderdompeling. Er zijn echter zoveel prikkels dat…

  • Josien de Geus in de wolken (2003)

    Josien de Geus laat steeds meer kleur toe in haar mysterieuze werk. Vroeger maakte de Haagse voornamelijk schilderijen in zwart, wit en grijs, met hier en daar een zweem van een kleurtint. Maar in een nieuwe serie van vijf forse doeken (180 x 130 cm) met wolkenluchten, die te zien zijn op een groepstentoonstelling in…

  • Leopold Rabus: “De dood is overal.” (2009)

     “Ik hou erg van de mythe van Sisyphus”, zegt Léopold Rabus, de Zwitserse kunstenaar die in zijn schilderijen en installaties zo graag de absurditeit van het leven toont.[img_assist|nid=282|title=Personnes derriere une serre (2009) Particuliere collectie Zurich|desc=|link=none|align=none|width=600|height=368] Het ruikt naar hooi in het GEM. Sluit de ogen en je waant je op het platteland. Wie ooit op…

  • Pat Andrea en vrienden van de verhalende schilderkunst (2007)

    Stralend van geluk loopt Pat Andrea door de zalen van Pulchri. Blij om eigen werk terug te zien, schilderijen die aan particulieren werden verkocht en nooit eerder tentoongesteld zijn. Trots wijst de beroemde Haagse schilder naar werk van succesvolle leerlingen, zoals Simon Pasieka of Nazanin Pouyandeh. Pat Andrea en zijn jonge geestverwanten hebben voor een…