Rachel Unthank: “Zingen is goed voor de ziel.” (2008)

The kye’s come hyem, but Ae see not me hinny. Het is de eerste regel uit Felton Lonnin, het liedje waarmee een van de betoverendste én succesvolste folkplaten van de afgelopen jaren begint.

The kye’s come hyem, but Ae see not me hinny. Het is de eerste regel uit Felton Lonnin, het liedje waarmee een van de betoverendste én succesvolste folkplaten van de afgelopen jaren begint.

“Het is een oud traditioneel liedje uit het noordoosten van Engeland, uit Northumberland, waar veel mensen nog in dialect spreken. Het is niet erg als je het niet kunt verstaan hoor, de meeste mensen in Engeland begrijpen er ook geen woord van”, grinnikt zangeres Rachel Unthank. “De vertaling is: de koeien komen thuis, maar ik zie mijn liefje niet. Het gaat over een vermist kind.”

Met het album The Bairns veroverde Rachel Unthank & The Winterset het afgelopen jaar de harten van Engelse muziekfans en critici. The Bairns werd genomineerd voor de prestigeuze Mercury Music Prize, het equivalent van de Booker Prize voor literatuur. De zingende zusjes Rachel Unthank (31) en de zeven jaar jongere Becky vormen het hart van het verder ook uit vrouwen bestaande kwartet dat met viool, piano, ukelele en cello oude folkliedjes afwisselt met licht experimentele eigen songs en opmerkelijke covers, zoals Sea Song van Robert Wyatt. Traditie staat hoog in het vaandel bij de familie Unthank. “Ik groeide op in het gebied van de rivier de Tyne, nabij de havenstad Newcaste, een streek met een sterke culturele identiteit. Unthank is een oude familienaam uit het grensgebied van Schotland en Engeland, uit een wild, wetteloos tijdperk waarin de zogeheten border families die dienst uitmaakten. Daar stamt mijn familie vanaf. Er komen heel veel liedjes uit die streek. Zeemansliederen, maar ook liedjes over boeren en mijnwerkers. Becky en ik hebben altijd al gezongen, we komen uit een muzikale familie. Mijn vader zingt in een a capella sea shanty-groep”, vertelt Rachel Unthank. “Of ik geboren ben om te zingen? Ik had geen andere keuze”, lacht ze. “Zingen is belangrijk in onze familie. Zingen is heerlijk, het is goed voor de ziel.” De meeste liedjes van The Bairns (dialect voor baby’s of kleine kinderen) zijn droevig. Liedjes over rouwende weduwen, vermiste kinderen, dronken echtgenoten. “Het zijn niet erg opbeurende teksten, maar ze hebben een louterende werking. Het zijn songs over de menselijke natuur en die blijven altijd relevant”.

Rachel Unthank & The Winterset speelt op 20 november (21.00 uur) op Crossing Border.
 
AD Haagsche Courant, november 2008