Minder is meer voor Hallo Venray (2015)

Tien jaar geleden maakte de Haagse rockband Hallo Venray met Vegetables & Fruit een intiem, transparant album dat het begin van een nieuwe fase inluidde. Op 16 oktober speelt Hallo Venray deze bijna vergeten plaat integraal in het Paard van Troje.

Een voor een druppelen de muzikanten van Hallo Venray de Sahara Sound Studio in de Lepelstraat binnen. Er moet geoefend worden. Niet op nieuw materiaal van zanger en gitarist Henk Koorn, maar op twaalf liedjes die het trio tien jaar geleden op de plaat heeft gezet. “Vegetables & Fruit is een intieme en niet erg vrolijke plaat. Dat viel me op toen ik er laatst sinds lange tijd weer naar luisterde. Maar ik kreeg er geen kromme tenen van”, zegt Koorn. “Was je daar bang voor?”, vraagt bassist Peter Konings. “Ja, wat betreft de teksten wel”, antwoordt Koorn. Drummer Henk Jonkers komt binnen en zegt glimlachend: “Ik heb ‘m net geluisterd in de auto. Het viel me best mee”. Koorn is tevreden over het transparante karakter van de plaat. Konings stelt dat ‘Vegetables & Fruit’ zo fijn overzichtelijk klinkt. “Ja, simpel, te simpel om waar te zijn”, mijmert Koorn, alsof hij de plaat voor het eerst heeft gehoord.

Minder is meer. In de achtentwintig jaar dat Hallo Venray bestaat, waarvan vijftien jaar in de huidige samenstelling, heeft de groep geleerd om met minder middelen steeds meer tot uitting te kunnen brengen in het spanningsveld tussen zang, gitaar, bas en drums. Met dit oerinstrumentarium en de podium- en studioervaring die deze door de wol geverfde muzikanten hebben opgedaan, mag Hallo Venray gezien worden als de belangrijkste en consistentste indierockband van Nederland.

De groep bestaat te lang om nog eens te moeten uitleggen waar de rare bandnaam vandaan komt, of om het legendarische optreden op Pinkpop 1992 weer te memoreren. Het doet er allemaal niet toe. De band, die een eigen draai geeft aan Americanaen slowcore, is in alle opzichten klein en bescheiden. Hoewel de muziek een groot publiek zou moeten kunnen aanspreken, is Hallo Venray nog steeds een beetje underground. Toen ‘Vegetables & Fruit’ in 2005 verscheen, en de band zich als trio opnieuw uitvond, stonden de juichende kritieken haaks op de teleurstellende verkoopcijfers. “Dat is bij ons altijd het geval”, zegt Henk Koorn laconiek. “Je maakt een plaat naar je beste kunnen en wat er daarna mee gebeurd is een ander verhaal.” Hij is blij dat het album een nieuw leven krijgt in de vorm van een heruitgave op vinyl en dat de band de plaat in zijn geheel zal uitvoeren tijdens tien speciale concerten. “Ik heb er zin in. Veel van die songs komen live nooit aan bod omdat we zo’n groot repertoire hebben. ‘Travelling’ en ‘Kicking’ spelen we altijd, dat zijn Hallo Venray-klassiekers, maar nummers als ‘The Captain’ of ‘Solid’ hebben we bijna nooit op het podium gespeeld”.

 ‘Vegetables & Fruit’ is een intieme plaat met een verzameling liedjes over het menselijk tekort. Henk Koorn zingt ze zoals alleen hij dat zo mooi kan; een beetje meewarig en schurend tegen de wetten van de tonaliteit, maar ook eerlijk in een voortdurende verwondering over wat het betekent om mens te zijn. ‘I’m reasonable but my reasons are not always true’, zingt Koorn in ‘Solid’. Zijn gitaargeluid mag dan af en toe onbedaarlijk exploderen in grote gebaren die zowel onmacht als levenslust uitdragen, maar wat de songs vooral zo aantrekkelijk maken is zijn gevoel voor relativering. De oude liedjes resoneren nog steeds voor Koorn. “Maar op een andere manier dan destijds en dat is goed want je bent tien jaar verder, je hebt weer andere dingen meegemaakt.”

Dit verhaal stond op 8 oktober 2015 in Den Haag Centraal