Edgar van Asselt speelt tussen de tradities door (2009)

De Haagse jazzpianist Edgar van Asselt heeft al jaren een muzikale knipperlichtrelatie met de Amerikaanse saxofonist David Schnitter. Aan de vooravond van een gezamelijke tournee, presenteert Van Asselt de nieuwe CD A Smooth Journey.
Foto © Robert van StuyvenbergFoto © Robert van Stuyvenberg

Met David Schnitter en de Belgische trompettist Nico Schepers in de gelederen is het Edgar van Asselt Quintet een band van internationale allure. A Smooth Journey is een sterk album met frisse en inventieve mainstream jazz, met swingende hard bop en subtiele, lyrische ballads. Het getuigt van durf en visie om daarbij te kiezen voor eigen composities. Zeven stuks van de leider, twee van Schnitter. “Ik wil altijd zoveel mogelijk eigen stukken opnemen. Het heeft geen zin om anno 2009 een jazzalbum te maken met standards als Body and Soul, dat gebeurt al zo veel. Ik vind het een uitdaging om zelf te componeren omdat je dan een eigen stempel op je band kan drukken”, stelt Van Asselt die ook de pianist is van de mini-big band The Young Sinatras. “Mijn composities zijn een doorwerking van alle invloeden die ik heb ondergaan. Je hebt een bepaalde basis nodig om je eigen weg te kunnen vinden. Melodie is het uitgangspunt voor mijn composities. De traditie van de jazz is daarbij van belang, maar ik kijk ook buiten dat voor veel musici zo afgebakende gebied”, zegt Van Asselt, die een passie voor Braziliaanse muziek heeft.

David Schnitter, die in de jaren zeventig langdurig deel uit maakte van Art Blakeys befaamde Jazz Messengers, ontmoette Van Asselt in 1998 in NewYork, bij een workshop van bebop-goeroe Barry Harris. De twee raakten bevriend en namen in 2002 de CD Penpals op. “Het goede van Schnitter is dat hij weliswaar uit een traditie komt, maar dat hij heel vrij is in zijn spel. Hij is geen kloon, hij heeft een eigen stem.” Schnitter zou een grote naam in de jazz moeten zijn, hij is een meester op de tenorsax. Maar na jaren van tournees met Blakey en later de band van Freddie Hubbard trok hij zich eind jaren zeventig terug in Spanje. De samenwerking tussen de 61-jarige Schnitter en de 39-jarige Van Asselt is bijzonder. Op A Smooth Journey lijkt het alsof ze al jaren dag in dag uit samen spelen terwijl de twee in 2004 voor het laatst samenwerkten. “Voor de CD-opname is slechts één dag gereperteerd. Maar er is een geweldige klik tussen ons. Wat we gemeen hebben is dat we allebei willen zoeken naar een andere, nieuwe benadering van jazz. David is niet zozeer een muzikale vaderfiguur voor mij als iemand met heel veel ervaring en dat is bemoedigend en geeft mijn zelfvertrouwen.” Van Asselt vertelt dat Schnitter impulsief werkt. Vrij en los. “Die benadering voedt mij. Ik kom uit een conservatoriumtraditie en als je geen pianospelende academicus wilt worden, moet je die traditie loslaten.”

AD Haagsche Courant, oktober 2009.