Arnold Schwarzenegger werkt aan zijn imperium (1984)

“Veel Amerikaanse acteurs zijn snobs, ze negeren de Europese markt. Ik niet, ik ben geïnteresseerd in internationale roem.” Aan het woord is Arnold Schwarzenegger, meervoudig wereldkampioen body-building, filmacteur en zakenman, die zich tot doel heeft gesteld om de volgende Clint Eastwood te worden.

Schwarzenegger is in Nederland voor de promotie van zijn nieuwe film Conan the Destroyer, een onbedoeld ironische action-fantasy rolprent van veteraan Richard Fleischer. In zijn peperdure suite in het Amstel Hotel lijkt Arnold kleiner dan de onverschrokken barbaar uit de bioscoop. Zijn lange filmlokken hebben plaatsgemaakt voor een behoudend kapseltje, zijn flistsende zwaard voor een pijp. Parfumachtig tabaksaroma vult de kamer als de voormalige Mister Universe in foutloos Engels met een zwaar Duits accent vertelt over zijn American dream.

Arnold ‘Arnie’ Schwarzenegger (37) is Oostenrijker van geboorte. Op vijftienjarige leeftijd verklaarde hij ’s werelds best gebouwde man te willen worden en vertrok daarop naar het beloofde land Amerika. Hij was vijf keer Mr. Universe en zeven maal Mr. Olympia geweest toen hij in 1969 zijn filmdebuut maakte als krachtpatser Hercules in het beter vergeten Hercules in New York. Zijn doorbraak kwam twee jaar geleden in Conan the Barbarian, een rol die hem op het gespierde lijf geschreven leek en een vervolg heeft gekregen. Conan is een zwaardslingerende mannetjesputter uit een fictieve wereld die zo’n 8000 jaar voor onze jaartelling is gesitueerd. Het is een magische wereld vol ijskastelen, tovenaars, schaarsgeklede maar levensgevaarlijke vrouwen en gevechten met de blanke sabel. Conan is e creatie van de in 1936 gestorven schrijver Robert E. Howard en is zowel in roman als in stripvorm wereldberoemd. “Ik zie Conan als een erg sterk type, zowel fysiek als mentaal, een heroisch karakter met veel wilskracht die er altijd op uit is het kwade te vernietigen”, stelt Schwarzenegger. “Het goede versus het slechte, dat is de formule.” Hij zou er geen bezwaar tegen hebben gehad om Conan te zijn, als hij in die oertijd zou hebben geleefd.

“De manier van leven was toen anders, ik heb daar veel over nagedacht”, zegt hij terwijl hij nog een pijpje stopt. Serieus gaat hij verder: “Tegenwoordig worden problemen op diplomatieke wijze opgelost, met praten. In de film zie je dat er toen wienig dialoog was, het was een tijd van actie. Er waren geen wetten, geen moraal, problemen werden met het zwaard beslecht. Maar er zijn overeenkomsten met deze tijd: de innerlijke kracht, de drang naar avontuur en de strijd tussen goed en slecht. Dat speelt nog steeds in onze wereld.”
Volgens Schwarzenegger is Conan interessant omdat hij zich per film verder ontwikkelt. “Hij leert steeds nieuwe dingen, over strategie en oorlogvoeren, over het leven, loyaliteit en over zichzelf. Aan het eind van zijn avonturen, er volgen nog drie films, zal hij koning worden. Wat ik het meest in Conan bewonder is dat hij het koningschap niet neemt als hij aangeboden krijgt, want hij wil het verdienen door eerst al het kwaad te vernietigen.”

Ook Arnold Schwarzenegger droomt ervan koning te zijn en een imperium op te bouwen. “Ik ben dertien keer wereldkampioen body-builing geweest, maar er was geen concurrentie. Het was geen uitdaging meer en ik ging op zoek naar iets anders. Toen ik voor mijn eerste rolletje gevraagd werd en daarna een Golden Globe won voor het beste acteerdebuut stelde ik me ten doel om in vjf jaar tijd een groot hoofdrolspeler te worden. Het idee was om een tweede Clint Eastwood of Warren Beatty te worden, om hoofdrollen te spelen in zelf geproduceerde films.” Arnie is nog niet zover dat hij films produceert, maar op andere terreinen is hij wel eigen baas. “Als acteur heb ik nooit vergeten dat ik ook in andere werelden leef, zoals die van de fitnesss en andere zaken. Ik beweeg me nu op drie fronten; ik schrijf boeken en maak platen en video’s over fitness, gezondheid en voeding. Verder heb ik bedrijven die grond kopen om kantoren en woningen te bouwen en ik heb een postorderbedrijf waarmee ik internationaal spullen verkoop die met fitness re maken hebben, zoals gewichthefappaatuur.”

Schwarzenegger is een populaire figuur in Amerika, vooral bij jongeren die in hem een held zien waaraan ze zich graag spiegelen. Vol trots vertelt hij over zijn populariteit. “Tijdens de Olympische Spelen heeft de Oostenrijkse televisie een special over mij gemaakt in Amerika. Daarvoor hebben ze op straat mensen ondervraagd. Acht op de tien ondervraagden wisten wie ik was. Ze kenden mijn films en wisten van mijn achtergrond als body-builder. Kinderen zien mij als een heroïsche figuur. Maar de ouders van die kids mogen mij ook, want ik vertegenwoordig gezondheid. Ze bewonderen mij omdat ik door hard werken iets heb bereikt.”

Haagsche Courant, september 1984