2562: “De meeste popmuziek is een platte koek.” (2008)

Diepe bassen, kale beats en geluidseffecten die doorgaans in de reggae worden toegepast. Dat is dubstep, dé hippe underground-dansmuziek. 2562 is de artiestennaam van de veelzijdige Haagse producer en DJ Dave Huismans die dubstep naar een hoger plan tilt. Zijn album Aerial wordt internationaal gezien als een van de belangrijkste platen van dit jaar.[img_assist|nid=218|title=Derek Djons|desc=Foto © Derek Djons|link=none|align=none|width=600|height=400]

“Ik ben begonnen met een broken beats-project, Dogdaze, waarmee ik inmiddels ben gestopt. Ik maak nog wel techno onder de naam A Made Up Sound. Met dubstep als katalysator heb ik me de afgelopen twee jaar gericht op 2562”, vertelt Huismans (29) die zich met 2562 vernoemde naar zijn postcode. “Wat dubstep is? Het is moeilijk om er een definitie van te geven omdat er verschillende stijlen zijn. Kenmerkend voor dubstep is de sub-bas, die ultra-lage bas. Het is niet zozeer een geluid om te horen maar eerder om te voelen, in je buik als je op de dansvloer staat. Het tempo van dubstep ligt rond de 140 beats per minuut. Dat is een tempo waar je veelzijdig mee kunt zijn. Het kan klinken als reggae, maar als je het verdubbelt krijg je een techno-achtig tempo. Mix je langzaam en snel door elkaar dan krijg je een mooie dynamiek die lekker dansbaar is. Dubstep komt oorspronkelijk uit Zuid-Londen, een mullticulturele smeltkroes. Vandaar de invloeden uit de dub-reggae.”

Waar de dubstep van Engelse helden als Skream en Benga gekenmerkt wordt door een vette sound met zwabberende baslijnen en dubby echo, kiest Huismans voor een kraakheldere produktie waarin elk geluid een eigen plek heeft en ruimtelijk in de compositie is geplaatst. “De popmuziek die je doorgaans op de radio hoort is een platte koek waarin je geen enkel individueel geluid kunt onderscheiden.” Hoewel geinspireerd door dubstep heeft Huismans voor Aerial een nieuwe, visionaire stijl ontwikkeld. Met invloeden uit jazz, Detroit-techno, Berlijnse dub en Britse drum & bass in de traditie van Ed Rush en Photek maakt Huismans een eigen, onvergelijkbare stijl die internationaal onmiddelijk is opgepikt. Zijn 2562-platen worden uitgebracht door het smaakmakende Engelse label Tectonic en zijn album kreeg lovende kritieken in Duitsland en Amerika. In de dance-gemeenschap op het internet is 2562 momenteel dé buzz. “ Ik word een beetje nerveus van al die aandacht. Ik wil het liefst verder gaan met nieuwe muziek te maken, ik wil niet blijven hangen in het succes van Aerial.”

AD Haagsche Courant