Dick Raaijmakers: drie kilo wegende monografie (2008)

Drie kilo weegt hij, de monografie over Dick Raaijmakers. Een zwaar boek over een gewichtige, veelzijdige kunstenaar.

Raaijmakers (Maastricht 1930) is vooral bekend als internationaal hoog aangeschreven pionier van elektronische muziek. Filmregisseur Stanley Kubrick vroeg hem ooit om de muziek te componeren voor het science fiction-epos 2001: A Space Odyssey. Een opdracht die de eigenzinnige Raaijmakers overigens afsloeg. Hollywood paste niet bij Raaijmakers, die zijn hele leven voor het onderzoekende experiment gekozen heeft. Op het snijvlak van kunst en wetenschap. Zijn installaties, performances, en muziektheaterprogramma’s zijn legendarisch. Binnen de context van beeldende kunst liet de sinds de jaren zestig in Den Haag woonachtige Raaijmakers zijn publiek voortdurend anders kijken naar de relatie tussen mens en machine.

Onderzoek naar de samenhang tussen beweging, oorzaak en gevolg, en de waarneming daarvan is een constante factor in zijn oeuvre dat veelvuldig is bekroond, ondermeer in 1995 met de Ouborg Prijs. Raaijmaakers’ werk, of het nu in een museum of een theater plaatsvond, heeft altijd iets weg van een laboratorium. Zijn opmerkelijke loopbaan begon in het Natuurkundig Laboratorium van Philips waar hij in 1957 de eerste elektronische popsong, Song Of The Second Moon, maakte. De monografie die Arjen Mulder en Joke Brouwer samenstelden laat Raaijmakers’ elektronische muziek grotendeels buiten beschouwing. Zij verwijzen naar de CD-boxen Popular Electronics (2004) en The Complete Tape Music Of Dick Raaijmakers (2006). De ruim 500 pagina’s dikke monografie richt zich op zijn beeldende werk. Het schitterend uitgegeven boek biedt niet alleen een overzicht van zijn kunstwerken, (muziek)theaterstukken, essays en de werken die hij maakte met studenten van het Koninklijk Conservatorium, waar hij als docent aan verbonden was van 1966 tot zijn pensionering in 1995. In een heldere opzet met veel foto’s en originele schetsen uit Raaijmakers’ archief wil de monografie vooral ook een handboek zijn voor kunstenaars die zijn werk zouden willen uitvoeren of voortzetten. Aangezien veel van zijn bewerkelijke producties slechts kortstondig te zien waren, zou het mooi zijn als een nieuwe generatie multimediakunstenaars met deze monografie aan het werk gingen.

Dick Raaijmakers Monografie door Arjen Mulder en Joke Brouwer, met essays van o.a. Frans Evers en Elmer Schönberger, is uitgegeven door V2_Publishing. Informatie: www.dickraaijmakers.nl