Cary Grant: retrospectief (2008)

Cary Grant belaagd door een vliegtuigje. Het is een van de grote achtervolgingen uit de filmgeschiedenis. Het is een scene die, ooit gezien, op het netvlies gegrift staat.

De film in kwestie, North By Northwest van Alfred Hitchcock, is al even klassiek om andere memorabele scenes en cinematografische vernieuwingen, zoals de veel geïmiteerde openingstitels van grafisch ontwerper Saul Bass. North By Northwest is opnieuw in roulatie gebracht en draait momenteel in Filmhuis Den Haag waar tevens een retrospectief over Cary Grant te zien is.

Scene uit North By Northwest

North by Northwest (1959), een hoogtepunt in de carrières van zowel Hitchcock als Grant, is één grote achtervolgingsfilm. De beroemde scene waarin Cary Grant op de huid gezeten wordt door sproeivliegtuigje is een achtervolging in een duizelingwekkende reeks met auto’s, treinen, taxi’s en bussen. Cary Grant, een van de iconen van het Hollywood uit de jaren dertig, veertig en vijftig, speelt een man die voor een ander wordt aangezien in deze spannende maar ook lichtvoetige Hitchcock-triller. De als Archibald Leach in Engeland geboren Cary Grant (1904-1986) was een type filmacteur dat al lang geleden is uitgestorven. Net als zijn generatiegenoten Spencer Tracy en James Stewart, vertegenwoordigde hij een Hollywood dat veel minder dan tegenwoordig gedomineerd werd door jeugd, seks en Scientology. Grant was het type van de sauve, charmante gentleman in het onberispelijke pak, een deugdelijke man met Britse gereserveerdheid en onderkoelde humor. Een heuse charismatische filmster ook waar niet echt een hedendaags equivalent voor te vinden is. De kwaliteiten die Grant had, zijn met een beetje goede wil terug te vinden bij Pierce Brosnan. Grant werkte met alle grote regisseurs uit zijn tijd (Josef von Sternberg, Howard Hawks, George Cukor) en speelde in meer dan zeventig films. Hij maakte vooral furore in screwball-komedies met Katherine Hepburn, zoals Bringing Up Baby en The Philadelphia Story. Laatstgenoemde film is te zien in het retrospectief Becoming Cary Grant, een programma van acht films dat niet alleen Grants komische talent belicht. In Hitchcocks Notorious (1946) schitterde hij naast Ingrid Bergman als een geheimagent in Zuidamerikaanse nazi-kringen. In de jaren zestig speelde Cary Grant nog één mooie rol, in de romantische thriller Charade waarin hij gekoppeld werd aan de veel jongere Audrey Hepburn. Vanwege het leeftijdsverschil voelde Grant zich niet prettig in de liefdesscenes. Hij wist dat zijn tijd als charmante minnaar op het witte doek voorbij was en, bescheiden als hij was, nam hij in 1966 afscheid van de filmindustrie.

Filmhuis Den Haag: Becoming Cary Grant van 3 t/m 9 juli. North by Northwest dagelijks.  www.filmhuisdenhaag.nl

AD Haagsche Courant, juli 2008